Current song:

Sazali Dinobat Mr. Asia Kali Kelapan


SEPANG - Badang Malaysia, Sazali Samad terus mengharumkan nama negara di pentas dunia setelah dinobatkan Mr. Asia kali kelapan pada Kejohanan Bina Badan Asia di Guangzhou, China kelmarin.

Lebih manis, kejayaan itu turut dikongsi bersama dua rakan senegara, Shahrul Azman Mehan, 39, yang muncul naib juara dalam kategori kKlasik dan Ismail Riji, 33, menggondol pingat gangsa bagi kategori heavyweight.

Sazali, yang bakal menjangkau usia 45 tahun 8 Oktober ini, pertama kali memenangi gelaran tersebut pada 1996 di New Delhi, India dan kemudian mengekalkan kecemerlangan dalam kejuaraan sama pada 1998, 1999, 2000, 2004, 2009 dan 2010.

Bekas Olahragawan Kebangsaan itu ketika ditemui sebaik sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang semalam berkata, kejayaannya adalah berkat usaha gigihnya selama ini setelah berdepan saingan hebat pencabarnya di Guangzhou.

“Saya menerima saingan sengit daripada peserta Indonesia, Thailand, China dan juga Iran. Ini merupakan tekad saya dan saya bersyukur berjaya memenanginya buat kali kelapan," katanya yang beraksi dalam kategori terbuka 70 kilogram (lightweight).
Suara

Suara

Suara
Suara