Current song:

Kemarau 5 Tahun Harimau Tamat


Anak didik Rajagobal benam Hong Kong 3-0

Hong Kong: Harimau Malaya akhirnya menamatkan kemarau lima tahun tanpa kemenangan di tempat lawan apabila dengan bergaya membenam Hong Kong 3-0 pada aksi persahabatan antarabangsa di Stadium Mongkok, malam tadi.

Kali terakhir skuad kebangsaan menang di tempat lawan ketika menewaskan Sri Lanka 4-1 di Colombo pada 24 Mac 2007.
Pada aksi malam tadi, penyerang kebangsaan, Safee Sali yang turun dengan memakai lilitan lengan selaku kapten melakukan rembatan kemas kaki kiri menewaskan penjaga gol Hong Kong, Yapp Hung Fai untuk gol pertama pada minit ke-58.

Jaring pertama Safee dalam 11 bulan

Ia jaringan pertama Safee sepanjang tempoh 11 bulan selepas kali terakhir melakukannya ketika bertemu India di Calcutta, 16 November tahun lalu.

Kedudukan makin selesa selepas Safiq Rahim yang masuk pada minit ke-73 berjaya menyudahkan sepakan percuma cantik untuk gol kedua Harimau Malaya pada minit ke-81.
Seorang lagi pemain gantian, Ahmad Fakri Saarani melengkapkan gol ketiga pada masa kecederaan selepas menyudahkan bola sepakan percuma Safiq dari sebelah kanan.Terdahulu skuad negara yang turun tanpa beberapa tonggak utama dari pasukan Kelantan dan Tentera dilihat gagal mempamerkan aksi kemas pada separuh masa pertama sebelum mempertingkatkan corak permainan sebaik babak kedua bersambung.

Untuk aksi persahabatan antarabangsa seterusnya menjelang Piala Suzuki AFF 2012 penghujung November, Harimau Malaya bakal bertemu Vietnam di Hanoi, 3 November ini bagi misi membalas dendam kekalahan 2-0 di Shah Alam, 11 September lalu.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/17
Dipetik Dari BERITA HARIANSuara

Suara

Suara
Suara