Current song:

35 Maut Dalam Letupan Bom Kereta

Orang ramai mengerumuni lokasi serangan bom kereta yang
menyebabkan lebih 30 orang terbunuh di kawasan perumahan
al-Amin, timur Baghdad semalam.
BAGHDAD 17 Feb, - Sekurang-kurangnya 35 orang maut dan berpuluh-puluh orang lagi cedera dalam beberapa siri letupan bom kereta yang berlaku secara berturut-turut di kawasan penduduk Syiah di ibu negara Iraq.

Letupan pertama berlaku apabila kereta yang diletakkan dengan bom meletup di Sadr City pada awal pagi ini. Letupan berikutnya berlaku di kawasan perumahan penduduk miskin berhampiran apabila dua buah kereta yang diletakkan dengan bom meletup.

Letupan lain turut dilaporkan di kawasan perumahan al-Amin, sebuah pasar terbuka di Husseiniya, timur laut ibu negara dan Kamaliya, kawasan luar bandar di timur Baghdad.

Pegawai polis dan perubatan menyatakan lebih 30 orang maut manakala lebih 80 orang cedera. Tiada pihak mengaku bertanggungjawab di atas serangan tersebut, namun serangan sama sebelum ini didalangi oleh kumpulan pelampau Sunnah seperti sayap bersenjata al-Qaeda.

Serangan berkenaan sering menjadikan anggota puak Syiah sebagai sasaran.

Ketika pertempuran puak semakin meningkat, penunjuk perasaan daripada puak Sunnah mengadakan demonstrasi pada setiap minggu sejak lewat Disember lalu terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Nouri al-Maliki yang merupakan anggota puak Syiah.


Sumber Dari Utusan
Disiarkan Pada : 18/02/2013

Suara

Suara

Suara
Suara