Current song:

Dunia Animasi Aznil, Marsha, Ezlynn

MENJADI pelakon suara untuk animasi Bola Kampung 
The Movie mencabar imaginasi Ezlynn, Aznil dan Marsha
BERMAIN dengan karakter lakonan bukan lagi sesuatu yang asing buat Datuk Aznil Nawawi, Marsha Milan Londoh dan Ezlynn. Namun, membentuk imaginasi karakter kepada watak kartun hanya berdasarkan sekeping kertas mungkin tidak semudah yang dijangkakan.

Mereka bukan hanya terlibat dalam proses rakaman suara, malah lebih daripada itu. Dalam filem animasi 3D terbaharu, Bola Kampung The Movie yang akan ditayangkan pada 21 Mac ini, Aznil, Ezlynn dan Marsha sebaliknya terlibat dengan proses pembentukan karakter animasi bermula daripada proses lakaran awal hinggalah ke proses terakhir.

Atas bahu Aznil tersandang nama Lord Vilus, kuasa jahat yang tamakkan pengaruh dan rupa manakala Puteri Amanda yang masih kanak-kanak pula dihidupkan oleh Marsha. Keluar daripada kepompong Moon seperti yang terlihat dalam Husin, Moon dan Jin Pakai Toncit, Ezlynn pula menzahirkan dirinya menjadi Iwan, budak lelaki super aktif yang handal menyepak bola.

Melihat semula profil Aznil, 50, Ezlynn, 31, dan Marsha, 28, mereka bukanlah pelakon secara total sebaliknya berkembang daripada variasi lapangan. Masing-masing teruja kerana buat pertama kalinya, muncul dalam karakter kartun yang seratus-peratus bercirikan Malaysia.

Pelat Sabah

"Ini kali pertama saya terlibat dalam filem animasi. Semasa mula-mula hendak masuk studio saya hanya diberikan lakaran-lakaran watak Puteri Amanda. Ketika itu semuanya masih atas kertas. Daripada situ, kena banyak berimaginasi, mencari dan membentuk suara yang bagaimana paling sesuai untuk watak kanak-kanak perempuan yang berusia lingkungan empat hingga lima tahun," cerita Marsha yang sebelum ini pernah terlibat dalam rakaman suara dan alih bahasa filem High School Musical 1, 2 dan 3 serta filem animasi The Disco Worms.

SEDIKITmenyepikan diri selepas berkahwin, tahun ini Ezlynn meriah dengan pelbagai produk untuk tatapan peminatnya.

Amanda satu-satunya anak perempuan kepada pemerintah Kingdom Hill. Akibat pencerobohan ke atas negaranya oleh Lord Vilus lakonan suara oleh Aznil Nawawi, Amanda diamanahkan oleh ayahanda dan bondanya untuk mencari Pahlawan Suria bagi memulihkan keamanan Kingdom Hill daripada cengkaman kuasa jahat itu. Dalam pencariannya, Amanda jatuh ke bumi dan ditemui sekumpulan budak kampung.

Turut menyanyikan lagu runut bunyi filem berkenaan bertajuk Rindu duet bersama Harris Alif, cerita Marsha, penglibatannya dalam animasi itu berlaku secara tidak sengaja.

"Tapi bila nak mulakan rakaman suara awal tahun lepas, payah juga sebab kena tiru semula suara yang dikeluarkan masa uji bakat dahulu. Lepas setahun buat rakaman, tetapi hanya baru-baru ini kami dipanggil lagi untuk proses rakaman terakhir sebab nak betulkan mana yang kurang.

"Cabaran juga sebab kami buat rakaman secara berasingan, kena bayangkan sendiri percakapan oleh karakter lain, bawa pula watak budak perempuan umur lingkungan tiga hingga empat tahun," katanya yang mengakui peminat kartun-kartun Disney termasuk merujuk siri Dora The Explorer untuk mengelak rasa kekok dalam studio.

Tambah pelakon yang sedang di lokasi penggambaran Duri Di Hati itu, jika ada yang merasakan pertuturan Amanda kedengaran seperti bahasa persuratan serta pelat kebaratan, dia ada alasan yang kukuh.

"Mujur Amanda datang dari planet asing, anak raja pula. Jadi kalau ada yang kata vokal saya kedengaran pelat sebenarnya itu cuma campuran pelat Sabah dan Inggeris saya. Tak ada niat nak tiru suara Deanna Yusoff," usulnya berderai tawa.

Aznil kepit suara

Sempat mengusik Marsha yang harus melalui sesi uji bakat, Aznil pula dilamar pihak produksi untuk sekali lagi mendokong watak jahat dalam kemunculannya.

"Untuk menjadi Lord Vilus, saya kena kepit suara saya supaya berbeza dengan watak-watak jahat yang pernah saya lakonkan seperti, Prof. Klon, Mr. J atau Ketua Penyamun. Suara itu pula harus kena dengan cara watak itu berjalan, bahasa tubuh dan reaksi muka. Masalahnya, semua itu kena muncul dalam imaginasi. Kalau berlakon sendiri tahulah bagaimana saya nak buat mimik muka, beri reaksi sinikal atau apa sahaja. Saya diberitahu bahawa Lord Vilus asalnya seekor siput yang mahu jadi raja dan memiliki tubuh sendiri.

"Satu hal lagi, bukan hanya kena ubah suara tapi dalam masa yang sama saya mahu penonton masih dapat mengecam bahawa Lord Vilus itu ialah saya. Macam Afdlin Shauki pula, watak Sabuk itu memang nampak macam dia. Paling saya suka apabila Ezlynn bawa suara budak lelaki," beritahu Aznil sambil tidak segan meluahkan rasa kagum terhadap hasil animasi berkenaan yang disifatkannya bertaraf antarabangsa.

Seperkara lagi yang membuatkan Aznil terpanggil untuk menyertai keluarga Bola Kampung The Movie ialah bayaran. Bukan seorang yang materialistik tetapi tawaran Animasia Studios sebenarnya sedikit mengejutkan Aznil yang sudah berdekad bergelumang sepak terajang dalam industri.

BERPERSONALITI ceria dan kelakar dan menjadi idola dalam bidang pengacaraan, ironinya Aznil kerap melakonkan watak jahat di dalam filem dan teater.

Bayaran lumayan

"Bila ditawarkan watak dalam animasi, mulanya saya ingat macam rakaman suara macam biasa. Macam saya buat alih bahasa untuk Robot, The Disco Worms atau Ninja Turtle dahulu, tapi ini lain. Kami rakam suara sebelum ia jadi filem lagi. Saya tengok jumlah bayarannya juga lumayan, macam berlakon satu filem. Kami semua dibayar macam pelakon filem sebenar. Saya fikir filem ini memang ada perancangan besar dan mahu pergi jauh.

"Bila tengok hasilnya, memang saya layak rasa bangga dan tak mustahil ia akan menjadi produk antarabangsa yang membanggakan Malaysia. Kalau ada yang cemburu, pasti macam tak percaya, betul ke animasi ini orang Malaysia yang buat," beritahu Aznil yang kini sibuk dengan rakaman program Master Chef Celebrity musim kedua.

Sama seperti Marsha, awalnya Ezlynn tiba di Animasia Studio untuk tujuan merakamkan single keduanya berjudul Dusta. Kebetulan, ketika itu pihak studio sedang sibuk menguruskan uji bakat. Terlanjur berada di lokasi, Ezlynn bersama suami, Adam Fahmy turut diminta mencuba nasib.

"Bukan saya sahaja, Adam pun cuba juga tapi tak dapat. Masa uji bakat, saya cuba suara Nasha dan Amanda tapi gagal. Kemudian diberi satu peluang lagi supaya buat suara budak lelaki nama Iwan tapi tanpa dialog. Apa yang terkeluar secara spontan tapi ketika itu mereka macam suka gila dengan suara saya.

"Lepas dua minggu, saya dihubungi untuk bawa watak Iwan. Kata Joanna Basey, pengarah vokal filem ini, mujur kebanyakan kami semua ada asas nyanyian jadi mudah untuk pembentuk suara," giliran Ezlynn pula menceritakan pengalamannya.

Harus mengekalkan emosi budak lelaki yang selalu aktif dan teruja dalam setiap tindak-tanduknya, beritahu Ezlynn juga, dia terpaksa berlari-lari anak dan melakukan aksi sebagaimana pergerakan Iwan seperti yang dibayangkan ketika rakaman suara.

"Saya betul-betul kena jadi budak lelaki, nasib baik perasaan itu ada dalam diri saya yang memang suka sukan lasak. Saya juga peminat siri komik, kumpul buku komik dan suka ajuk suara kartun," cerita Ezlynn tentang kegilaannya terhadap dunia animasi.

Jika tidak diberi pendedahan tentang karakter lakonannya, tiada siapa dapat mengagak bahawa suara karakter Iwan dalam filem berkenaan milik penyanyi lagu Hi Hi Bye Bye itu.

Melibatkan pinjaman suara oleh ramai artis termasuklah Noh Hujan, Baki Zainal, Aizat Amdan, Douglas Lim dan Rahim Omar, filem yang turut diterbitkan bersama Young Jump Animation itu juga memperkenalkan satu permainan video online khas Bola Kampung The Movie yang diberi nama Robokicks. Ia boleh dimuat turun secara percuma iOS Apple dan Android.

(Sumber Dari KOSMO! 17/03/2013)


Suara

Suara

Suara
Suara