Current song:

Pengerusi Google Pertahan YouTube


SEOUL 27 Sept. - Pengerusi Eksekutif Google, Eric Schmidt, hari ini mempertahankan tindakan YouTube menyiarkan filem anti-Islam yang mencetuskan rusuhan ganas di seluruh dunia.

Schmidt berkata, jawapan kepada isu itu ialah apabila kebebasan disekat, maka lebih banyak lagi perkara seperti itu akan berlaku dan bukannya dengan pengharaman.

Google yang merupakan pemilik YouTube, telah menyekat penyiaran filem Innocence of Muslims di beberapa negara, termasuk di India, Mesir dan Arab Saudi kerana dianggap tidak sah.

Namun, Schmidt menekankan bahawa filem bajet rendah itu menepati kriteria asas sebagai bahan yang boleh dipos di laman perkongsian video itu dan sebab itulah sehingga kini ia masih boleh diakses di beberapa negara.

"Google mempunyai pandangan yang jelas berhubung perkara ini yang kami percaya bila kebebasan disekat, perkara seperti itu tetap akan berlaku dengan lebih berleluasa.

"Kami juga tidak menyokong penggunaan filem atau idea ini untuk mencetuskan kebencian dan keganasan, tetapi kami lebih percaya pengharaman bukanlah satu penyelesaian," katanya kepada wartawan di Seoul, Korea Selatan, hari ini.
Suara

Suara

Suara
Suara