Current song:

Abhisit hadapi 700 dakwaan cuba bunuh

Bangkok: Bekas Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva dan bekas Timbalan Perdana Menteri, Suthep Thaugsuban mungkin menghadapi lebih 700 tuduhan cubaan bunuh berhubung keganasan politik pada April dan Mei 2010.

Laporan lain mengatakan, Abhisit juga mungkin menghadapi tuduhan melakukan serangan fizikal membabitkan 800 orang lagi.

Ketua Jabatan Siasatan Khas (DSI), Tarit Pengdith berkata beliau mengarahkan penyiasat jabatan itu mempercepat pemeriksaan kes termasuk dua orang yang cedera ditembak dalam kejadian berkenaan.

Kaji semula kes

Tarit berkata, penyiasat akan mengkaji semula kes bersama pendakwa raya sebelum mengemukakan tuduhan cubaan membunuh terhadap Abhisit dan Suthep, lapor akhbar The Nation.

Tarit berkata, penyiasat diarah memisahkan kes 1,500 orang yang cedera, mereka yang parah dan yang cedera ringan.

Abhisit yang menjadi Perdana Menteri mulai 2008 hingga 2011 dan Suthep akan dituduh cuba membunuh dalam kes membabitkan orang yang parah selain dakwaan melakukan serangan fizikal dalam kes selebihnya.
Sumber DSI, berkata 700 orang parah dalam keganasan politik dua tahun lalu, jadi Abhisit dan Suthep dijangka menghadapi bilangan pendakwaan sama.

Sumber berkata, Tarit juga mengarahkan penyiasat memisahkan kes kecederaan kepada empat kategori termasuk tarikh dan lokasi.


Kumpulan pertama mangsa yang cedera di persimpangan Khok Wua pada 10 April 2010.

Kumpulan kedua, ketiga dan keempat membabitkan mereka yang cedera pada 13 hingga 19 Mei 2010 di beberapa lokasi termasuk Ratchaprasong, Bon Kai, Din Daeng dan Phya Thai.

Tarit berkata, DSI mungkin menunggu sehingga sesi Parlimen seterusnya tamat pada 19 April sebelum mengemukakan dakwaan ke atas Abhisit dan Suthep dalam kes cubaan bunuh. - Agensi

Sumber Dari Bharian
Suara

Suara

Suara
Suara